In perioada 5-11 noiembrie a avut loc prima parte a schimbului de experienta international dintre EGEA Cluj-Napoca si EGEA Trier. Dupa lungi pregatiri si asteptari, i-am avut in sfarsit ca oaspeti la noi in tara pe colegii germani din Trier. Acestia au petrecut o saptamana pe meleagurile romanesti, timp in care noi, ca bune gazde ce ne place sa credem ca suntem, am facut tot posibilul sa le oferim o sedere cat mai placuta, o experienta si o calatorie in urma careia sa plece cu multe amintiri, cu o bogata si pozitiva imagine despre noi si activitatile noastre si, nu in ultimul rand cu dorinta de a reveni la noi.
In cadrul evenimentului international au fost implicati direct opt studenti romani si noua geografi germani, insa pe langa acestia manifestarea a implicat mai multi studenti ai Facultatii de Geografie, marea majoritate a acestora membri EGEA. Cu ajutorul acestora si cu sprijinul conducerii facultatii am conturat o imagine reala a ceea ce inseamna Romania, incepand de la muntii nostri si pesterile Apusenilor, ca obiective naturale, pana la orase cetate, catedrale si edificii reprezentative, ca obiective antropice.
Prima seara i-am intampinat cu o petrecerea speciala pentru germani, cu mancare traditionala si nelipsita palinca de care nemtii s-au indragostit, pentru ca, de ce sa ne ascundem dupa deget, este pana la urma un brand national.
Marti, prima zi petrecuta in Romania, am ales sa hoinarim prin munti si-am avut ca destinatie zona turistica Salciua. Pana acolo insa ne-am oprit la Salina Turda unde-am avut parte de un ghidaj special pentru germani, atat in limba lor materna cat si in engleza. Dupa oprirea la Turda am continuat direct pe Valea Ariesului, pana la Salciua. Acolo am avut cateva ore de drumetie si-am vazut in turul nostru Dolina si Cascada de la Vanatare, portalul de la Pestera Huda lui Papara si Manastirea Sub Piatra. Colegii germani au vazut ca, la noi, muntele se bate cu piciorul, iar urcarea se face la pas. Dupa nenumarate strigari pentru "group picture" si cateva explicatii generale despre Trascau am coborat inapoi in sat, la Complexul Adeona Apuseni unde am pus corzile si-am catarat putin pe panoul de escalada din incinta locatiei situata chiar pe malul Ariesului.
Urmatoarea zi, miercuri, am avut un fel de "resting day" deoarece am ramas doar in Cluj. In prima parte a zilei am avut turul Clujului al carui ghidaj a fost realizat de Ciprian Besoiu, student in anul III la una din specializarile aferente acestui domeniu. El le-a vorbit egeistilor din Trier atat despre edificiile cunoscute ale Clujului si cladirile binecunoscute, cat si despre legendele si unele personalitati ale orasului.
Ziua a continuat apoi cu o prezentare a lector dr. Titus Man al carei titlu a fost: "The management of natural resources useing GIS&Remote Sensing". Am ramas cu totii impresionati de cele expuse, caci dl. Man e unul din profesorii carora le vine precum o manusa sustinerea unor lucrari intr-un astfel de cadru. Ii multumim pe aceasta cale si apreciem deschiderea acestuia pentru acest tip de activitati!
Joi am luat calea Cetatii Alba Carolina, unde am petrecut cateva ore plimbandu-ne si vizitand obiectivele din cetate. Noua imagine pe care fortareata a luat-o in ultimii ani i-a impresionat pe colegii din Trier. Am amintit atunci de importanta pe care o are Alba pentru noi toti, ca romani, am amintit atunci de Regele Ferdinand si de Incoronare, de 1 Decembrie, de Horea, Closca si Crisan.
Vineri a fost ziua dedicata drumetiei montane, intrucat am ajuns cu oaspetii nostri si pe Defileul Crisului Repede, la Pestera Vadu Crisului. Forma si dimensiunile speleotermelor i-a impresionat pe egeistii germani, iar plimbarea pana la Suncuius a scos la inveala, inca o data, ce tara frumoasa avem - din punct de vedere al obiectivelor naturale.
Sambata a fost program liber si am insotit o parte a oaspetilor in oras si in centrele comerciale, am luat pranzul si am schimbat impresii despre cele doua tari, Germania si Romania. Am aflat multe, multe lucruri, am cunoscut mai bine modul lor de viata, obiceiurile si chestiuni despre lucruri interpretate de ei intr-un fel ce la noi in tara inseamna altceva; am vazut cum nemtii nu ar ''risipi'' absolut nimic, incepand de la bere, pana la mancare, apa si orice e consumabil... si poate aceasta e explicatia pentru locul unde se situeaza ei acum. Am vazut cat de mult pun pret pe fiecare banut si cat se gandesc inainte de a-si lua orice lucru(cu toate ca erau in vacanta aici), am invatat cu totii cat de mult face un zambet prezent intreaga zi si cat de mult inseamna sa fii pozitiv. Cat despre distractie si serile de socializare, pot spune ca i-am invatat noi pe ei cum se distreaza studentii romani, cat de multe localuri, puburi, evenimente si spatii deschise acestui gen de manifestari avem.
Duminica ne-am despartit la Aeroport de prietenii din Trier si ne-am dat intalnire peste cateva saptamani, la ei acasa. Pentru ca in perioada 10-16 dec. va avea loc a doua parte a exchangeului international intre EGEA Cluj-Napoca si EGEA Trier, moment in care vom avea parte, cu bunavointa conducerii facultatii noastre, de un Eurotrip cu adevarat geografic.
Pana atunci insa, organizam alte proiecte si activitati cu specific geografic, dar gandul tot ne este la vizita in Germania.
In incheiere trebuie sa multumim cadrelor didactice care ne-au sustinut in desfasurarea acestui eveniment( d-nei Cristina Bolog si d-lui Titus Man), colegilor din facultate care au luat parte la programul nostru, atat in drumetii, turul Clujului si prezentari, membrilor EGEA Cluj-Napoca(fosti sau actuali) care au reintregit prin prezenta lor atmosfera geografica, dar nu in ultimul rand conducerii Facultatii de Geografie pentru sustinerea, intelegerea si suportul in ceea ce priveste punerea la dispozitie a microbusul facultatii in cadrul aplicatiilor din afara Clujului.
Pe data viitoare!
Foto si text: Andreea Cîra
Sursa: ArtGeo Life Blog
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu