luni, 26 martie 2012

Exchange EGEA Cluj-Napoca - EGEA Sighetul Marmatiei 2011



Daca am inceput studentia cu dreptul si-am intrat direct in pielea studentului geograf nu puteam sa nu devin in cel mai scurt timp de la inceperea anului universitar membra activa EGEA -European Geography Association for students and young geographers. Asa ca, implicarea noastra, a bobocilor de la Cartografie anul I si nu numai, nu a intarziat sa apara, iar weekendul acesta am luat parte la primul exchange, cu Sighetul Marmatiei.


In perioada 27 oct. - 30 oct. am petrecut asadar timp alaturi de geografii maramureseni si clujeni in stilul nostru caracteristic, cand am imbinat utilul cu placutul, excursiile cu serile de distractie, momentele de socializare cu euforia ragasita printre noi in fiecare noapte petrecuta de maramureseni in Cluj.


Intampinarea oaspetilor a fost in Campusul Hasdeu, iar in cateva ore de la sosirea lor aici ne-am si adunat membri EGEA la o seara de Karaoke unde ne-am facut auziti, remarcati si chiar rasplatiti pentru show-ul facut. Am cantat intreaga noapte de la Coldplay, Brian Adams, Voltaj, Dincolo de nori sau Born Free, pentru ca miza era o sticla verde, de toata frumusetea, plina pe deasupra de Jagermeister. Intr-un final am castigat jumatate de sticla din a carei shoturi am baut pana la urma cu paiele... cunoscatorii vor stii si de ce. Intr-un final am mers si spre casele noastre sau inca la o tura prin camine si abia dimineata am ajuns acasa. Urmatoarea zi, vineri se anunta un tur al orasului destul de solicitant, prezentari la facultate si din nou o seara de socializare.


Vineri dimineata pana in ora 11 ne-am adunat pana la urma cu totii si am pornit din fata Casei de Cultura, Pta. Lucian Blaga in a descoperi alaturi de studentii maramureseni frumusetea Clujului, caci e o toamna nebun de frumoasa la Cluj.
Ghidul nostru a fost Maria Bontidean, masteranda a Facultatii de Geografie, care ne-a oferit informatiile necesare pentru un astfel de tur.


Am trecut pe langa vechile ziduri ale Cetatii Clujului si am ajuns apoi la Biserica Piaristilor sau a Iezuitilor, emblema a barocului, cu un interior ce uimeste prin stralucirea, bogatia si abundenta ornamentelor.





Bifam si cladirea centrala a Universitatii "Babes Bolyai", statuia "Sfantului Gheorghe ucigand balaurul", Biserica Reformata, dar si curtea interioara a Liceului Teologic Reformat, astazi monument istoric construit in sec XVIII-XIX.








Ajungem si la Bastionul Croitorilor care astazi gazduieste sediul Centrului de cultura urbana, intram in Turnul Croitorilor si gasim de sus o imagine a Clujului splendida. Trecem pe langa Teatrul National si ramanem pentru cateva minute in Pta. Avram Iancu, la statuie, dupa care intram sa vada si sigetenii interiorul Catedralei Ortodoxe, si ea monument istoric.







Traversam apoi pietonala de pe Eroilor si ajungem in Pta. Matei Corvin unde admiram piata, "strada in oglinda" si intram apoi in Catedrala "Sf. Mihail". Despre emblema goticului din Cluj am aflat, si eu, lucruri noi legate de turnul bisericii, care este cel mai inalt din tara avand 80m. Cat despre cal am aflat o alta curiozitate si nu, nu este vorba despre coada... ci despre picioarele lui. Fiindca toate picioarele cabalinei sunt pe suprafata soclului se spune ca acel calaret, Matei Corvin, a murit de moarte naturala.







Spre finalul turului trecem pe langa casa lui Matei Corvin, acolo unde s-a nascut cel mai mare rege al ungariei. Ajungem si in Pta. Muzeului, vechiul centru al cetatii unde incheiem programul primei parti a zilei, turul orasului.




Spre dupamasa pornim intr-o aventura pe doua roti. O nebunie pusa la cale pe nemancare, cuantificata in realitate dupa ce ne-am umplut stomacurile si am hotarat sa inchiriem bicicletele galbene pentru studenti din Campusul Hasdeu. Zis si facut!



Si uita-ne pe doua roti prin centrul Clujului, foarte distrati, insa prudenti la trecerea strazii si extuziasmati la fiecare depasire pe care o faceam. Am trecut pe langa Facultatea de Chimie, am traversat Parcul Central, pe langa Chios si in final am oprit la Cluj Arena, caci sambata seara era meci mare si-am cumparat bilete pentru evenimentul sportiv. De aici eram la o aruncatura de bat de pista pentru biciclete de pe malul Somesului Mic. Ajungem apoi in Parcul Rozelor unde eu personal am ajuns pentru prima data, cu toate ca locuiesc de 19 ani in Cluj, si am vazut in sfarsit cum arata concretiunile de Feleac(trovanti), despre care eu doar am auzit inainte.






Ca sa ajungem si pe Dealul Cetatuii, la Belvedere, o taiem pe langa bicicleta pe Taietura Turcului, pedalam pana ne incalzim bine de tot pe Str. Masinistilor, trecem pe langa Stadionul CFR si suntem ca si ajunsi la destinatie. Prindem un frumos apus de toamna de pe Dealul Cetatuii unde ni se deschide intreaga panorama a Clujului si a Culoarului Somesului Mic din care se desprinde ici-colo cate o axis mundi reprezentata de cate o turla de biserica. Incercam si un joc de teambuilding care se bazeaza pe increderea intre cei care il pun in practica.




Seara a fost intalnire la facultate pentru prezentarea celor doua entitati EGEA Cluj-Napoca si Sighetul Marmatiei prin intermediul unor filmulete cu activitatile si participarile la diferinte evenimente a celor doua organizatii. Si fiindca era vineri, o seara in Janis a fost nelipsita. Compania geografilor si berea la metru ne-a tinut acolo pana dimineata cand ne-am lasat intr-un final epuizati de atat dans pe acorduri de folk, pentru ca intr-un final am ajuns si la folk.






Sambata am vizitat orasul salinei, Turda, si bineinteles Salina de la Turda, un obiectiv turistic de top in Transilvania si printre cele mai importante ale Jud. Cluj. Am avut ocazia din nou, sa fac pe ghidul dupa cum au apreciat unii, oferind informatii oaspetilor din Sighet despre regiune, plantele de saraturi, rezervatie, atestarea orasului, istoricul salinei, cutele diapire si multe altele. Si cam atat a fost cu ghizii... pentru ca din partea salinei nu am primit ghid, intrucat eram doar 15 persoane si nu 20, intr-un grup organizat. Nu am sa spun prea multe despre acest lucru, ideea este ca functionara de la ghiseu a fost o nesimtita si a dat dovada de neprofesionalism prin felul si intonatia cu care mi-a vorbit si ca sa nu-i fac un mic scandal am lasat-o asa si i-am reprosat doar faptul ca vrem noi sa facem turism in Romania, avem obiective si potential, dar nu avem forta de lucru calificata. Ea cu siguranta nu era una calificata...



Acum te intreb pe tine... cine oare ar fi mai interesat decat noi, studentii la geografie, de informatiile pe care un ghid autorizat si atestat ni le-ar putea oferi?
Unul din ghizii de acolo a asistat la discutia mea cu stimabila functionara nesimtita si s-a oferit sa ne conduca putin, timp in care ne va vorbi el cateva cuvinte despre salina. Era un masterand al Facultatii de Geografie,
asa ca s-a simtit dator sa nu ne lase in pom. De langa informatiile primite de la el am mai informat si eu colegii alaturi de care vizitam salina de fiecare data cand ajungeam in parti importante ale acesteia. Pana la urma bine-a fost.







In Mina Rudolf ne-am facut auziti si remarcati. Pe langa repetitiile si incercarile de a fi pozati in aer atunci cand saream cu totii, salutul specific EGEA a atras privirile entuziaste ale vizitatorilor care ne filmau si fotografiau precum pe niste veritabile importante persoane. Am coborat si la lac pentru o tura cu barca, insa putin esuata, intrucat nu prea excelam noi in ale vaslitului. Am incercat si eu sa trec la vasle, insa fara rost... am stat mai bine pe margine si am continuat sesiunea foto.








Dupa vizitatea salinei ne-am plimbat prin centrul orasului, care se vrea a deveni in urmatorii ani cel mai important oras turistic din tara.
Ajungem si la Biserica Reformata, in preajma careia este si Palatul Voievodal ce gazduieste astazi Muzeul de Istorie.







Ajunsi la Cluj distractia se muta pe stadion unde s-au intalnit echipele "U" Cluj si Dinamo Bucuresti. Scorul a fost 0-0, iar meciul plictisitor asa ca dupa terminarea ultimei reprize am transferat distractia la baza Piezisei, in localul unde se aduna egeistii dupa fiecare sedinta. Am avut DJ bun, muzica buna, bere si mai buna asa ca atmosfera specifica EGEA nu a lipsit sa apara. S-a dansat cu scaunele sus, am stat pe jos, am facut trenuletul si in final am beneficiat de o ora de distractie in plus, intrucat in acea noapte s-a trecut la "ora de iarna". Distractia s-a incheiat pe la 5 si ceva dimineata, dupa ora de iarna, si de aici tragi tu concluzia despre atmosfera si despre cat de bine ne-am simtit cu totii...


Duminica spre amiaz ne-am adunat cu totii(aproape) pentru a trage linie primei parti a exchange-ului dintre EGEA Cluj-Napoca si EGEA Sighetul Marmatiei, iar feedbackul a fost unul pozitiv.
Asadar, peste doua saptamani vom merge in Sighetul Marmatiei, acolo unde traditiile maramuresene sunt la ele acasa.


Imbratisari geografice!




Sursa: http://ciraandreea.blogspot.com/2011/11/exchange-egea-cluj-napoca-egea-sighetul.html
Andreea Cîra

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu